Naslovnica HRM BLOG Kako ti brineš za sebe HR svijete?

Kako ti brineš za sebe HR svijete?

Čudesan je posao HR stručnjaka. Svi ti prekrasni HR-ovci, sve te različite role i atraktivne pozicije poput Talent Acquisition Specialist, People culture manageri, Employee experience manageri, Biznis partneri, HR Operacije, Regruteri – u nekim kompanijama gdje postoji eksluzivitet nosimo “jedne cipele”, dok smo u nekim drugim “All in One”.

I neovisno u kojim ste cipelama danas, postoji ista jedinstvena nit koja nas spaja – a to je da brinemo za druge. U cijelom tom mikrosvemiru postavlja se pitanje, a kako ti brineš za sebe HR svijete?

Zahtjevi, potrebe, razvoj, zadovoljstvo i motivacija drugih nam dolaze u fokus svakodnevno, u svakodnevnici gdje balansiramo odgovore na pitanja kako zadržati kadrove, kako privući kadrove, posegnuti za novim strateškim rješenjima u reorganizaciji odjela, procesa, ljudi, postaje svakodnevni imperativ prema nama.

Realno gledajući sve navedeno možemo posmatrati kao svojesvrsne stresore koji idu pod ruku sa povećanjem zahtjeva prema nama. 

Koji je Vaš sistem podrške za suočavanje sa izazovima HR posla?

Iz iskustva, na prvom mjestu je bitno graditi dobre odnose u organizaciji – podrška članova tima, spremnost da zajednički pristupite postavljenim ciljevima na bazi prethodno uspostavljenog povjerenja.

Potražiti savjet, podršku i usmjerenje nam se često ne nametne kao prvi izbor, jer smo skloni postavljati previsoka očekivanja od sebe, te ostanemo samim tim uskraćeni za ostvarenje nekih novih kontakata, prilika da čujemo šta o tome možda misle kolege iz struke i na kraju propustimo priliku da pogledamo na zahtjeve iz neke druge perspektive. Šteta, zar ne?

Kroz iskustva gdje smo imale priliku biti Mentori i Mentee neprocjenjivo je koliko kontakt sa kolegicom/kolegom iz struke može biti ljekovit, ponekad i sam razgovor, verbalizacija onog što nas preplavi, taj proces zrcaljenja u očima drugog nam dođe kao svojevrsni coaching, a možda i psihoterapija 🙂

Za početak je dobro priznati sebi gdje su nam granice i osvijestiti ih, a onda korak unazad razmotriti koji ćemo sistem podrške odabrati za sebe – nekad će biti dovoljno uraditi reset i popiti kafu sam sa sobom! 

Međutim, ne zaboravite da postoji cijela ekipa sjajnih ljudi u HRM Udruženju kojima se možete obratiti za savjet, edukaciju, mentoring, razmjenu informacija i gdje ćete i Vi svojim doprinosom možda osjetiti da Vam je taj svijet poznat i da mu pripadate.

Written by Naida Duvnjak Šehović & Alisa Lingo

Prethodni članakPoziv za članove HRM Udruženja: Prva HRM akademija za proizvodne kompanije
Naredni članakHR Days u Rovinju: Razmjena iskustva i znanja