Naslovnica HRM BLOG Nakon Quiet Quitting dolazi Quiet Cutting: ...

Nakon Quiet Quitting dolazi Quiet Cutting: “Fucking prljava igra”

U SAD-u kompanije smanjuju broj radnih mjesta bez da radnicima podnose otkaz ugovora o radu. Radnici koji ništa ne sumnjaju ponekad saznaju za gubitak radne pozicije putem e-pošte i moraju brzo preuzeti nove zadatke – često s manjom platom.

Zašto ova perfidna praksa cvjeta i kakve posljedice ima?

Na američkom tržištu rada novi trend dolazi na naslovnice: “Quiet Quitting” sada prati “Quiet Cutting” – tiho otpuštanje. U Sjedinjenim Državama za kompanije može biti skupo otpuštanje radnika – posebno na višim pozicijama. Kako bi izbjegli visoke otpremnine, mnoge kompanije sada otpuštaju brojna radna mjesta bez otpuštanja radnika koji su obavljali te poslove.

Tiho otpuštanje često se odvija ovako: Radnici koji ništa ne slute dobiju e-mail u kojem se kaže da se njihovo radno mjesto od danas ukida. Međutim, o raskidu ugovor o radu nema govora. Afektirani radnici tada moraju prihvatiti drugo radno mjesto u roku od nekoliko sati ili birati između nekoliko otovrenih radnih pozicija, što obično znači više posla za istu ili manju platu. Često su to poslovi u kojima afektirani radnici imaju malo ili nimalo iskustva, koji su daleko ispod njihovih sposobnosti ili im jednostavno ne odgovaraju.

Quiet Cutting često dovodi do depresije

S jedne strane, radnici ne ostaju bez posla. S druge strane, često im se nude poslovi koji nisu kompatibilni sa njihovim sposobnostima i interesima, što prema izjavama afektiranih često dovodi do depresije. Ako oni koji su pogođeni reorganizacijom konačno odustanu sami od sebe i podnesu jednostrani raskid ugovora o radu, čini se da se kompanijama isplatilo: kompanije su uštedjele visoke troškove otpremnina.

IT kompanija IBM je u samo dvije godine dvaput ukuinula radno mjesto Matta Conrada prije nego što je prošle jeseni dobio svoju trenutnu poziciju, 34-godišnjak je rekao za Wall Street Journal (WSJ): „Dali su mi osjećaj: ‘Cijenimo sve što si radio za nas i zato ti nismo dali otkaz, tako da možeš izvući najbolje od toga ili tražiti novi posao.’

Od manadžera do prodavca softvera

Prvi put ga je 2021. godine nazvao njegov menadžer i rekao mu preko telefona da će njegova pozicija menadžera biti ukinuta. Ponuđen mu je posao prodavača softvera – oblast u kojoj nije imao iskustva. To ga je psihički jako pogodilo, kaže Conrad.

Pred kraj godine konačno je pronašao posao koji je više odgovarao njegovim interesima. Ali samo nekoliko sedmica kasnije i taj odjel je ukinut, te Conrad dobiva ponudu za drugu radnu poziciju. Uz pomoć HR odjela, Conrad je nakon šest mjeseci uspio da se prebaci na poziciju Kouča digitalne prodaje. Danas mu je drago što nikada nije odustao – takođe iz principa: “Nisam htio da odustanem jer sam bio top performer i jednostavno smatrao sam da nije fer.”

„Quiet Cutting” u SAD-u u bezbroj kompanija

Conradov slučaj daleko je od izuzetka: “Restrukturiranje je trenutno veliki dio dinamike u kompanijama”, rekao je za Wirtschaftsblatt konsultant za outplacement Andy Challenger. U Sjedinjenim Državama ova praksa nije raširena samo u IBM-u, već i u brojnim drugim kompanijama, piše list.

Online forumi su trenutno puni objava zabrinutih radnika. Svi oni strahuju da bi restrukturiranje kompanije i dalje moglo dovesti do otpuštanja radnih mjesta. “Korporativna kultura se promijenila od pandemije”, žali se korisnik na platformi Reddit. “Odlučili su da ljudi nemaju vrijednost, čak i ako su produktivni.”

„Ovo je fucking prljava igra“

„Moja prijateljica je upravo završila Quit Firing u jednoj tehnološkoj kompaniji“, naveo je drugi korisnik. “Poziv njenog menadžera došao je niotkuda. Nakon samo pet minuta njen posao je nestao, nije smjela postavljati nikakva pitanja. Ludo na tome svemu je bilo to što je bila najbolja u svom timu.”

Namjera Quite Cuttinga mogla bi ležati i u dobronamjernim ciljevima menadžmenta, kaže Roberta Matuson, konsultant i poslovni trener za brojne velike američke korporacije. Restrukturiranje je nesumnjivo izazvalo strah među radnicima, navela je WSJ-u. Djelomično, kompanije imaju za cilj da jednostavno ne izgube svoje radnike. “Oni samo žele da signaliziraju: ‘Vidi, ovo je jedini način na koji te mogu zadržati u firmi, moram te preraspodijeliti, i da sam na tvom mjestu, prihvatio bih ponuđeno radno mjesto.”

Po njenom mišljenju, međutim, potreban je oprez ako je novi posao manje plaćen ili je znatno ispod radnikovih sposobnosti. Drugi znakovi upozorenja: Ako novi posao zahtijeva preseljenje u drugo mjesto stanovanja, iako šef zna da to nije realna opcija. Ili ako se novi posao odvija u timu koji je pred restruturiranje. “To bi moglo značiti da je kraj blizu.”

Preuzeto: Focus-online, autorica Sandra Ward

Prilagodila: Merisa Goralija, People & Culture Manager, Šehmedia

Prethodni članakRadionica Inovativni HR – Čovjek u središtu
Naredni članakPersonal Capacity & Buy-In: What’s the missing link?